لالی
شهرستان لالی که ۱۴۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد و در شمال استان خوزستان است، در شرق و شمال شرقی به بخش اندیکا و در جنوب و جنوب شرقی به بخش مرکزی شهرستان مسجدسلیمان محدود می شود و نیز ازشمال غرب با بخش سردشت و دزفول و از غرب با شهرستان گتوند همسایه است.
لالی پیشینه تاریخی کهن دارد؛ چنان که حدود ۶۰ سال قبل پروفسور گریشمن، باستان شناس فرانسوی، قدیمی ترین آثار سکونت انسان در فلات ایران را در غاری در شمال لالی به نام غار «پبده» کشف کرد. گریشمن معتقد بود که ۱۵ هزار سال پیش مردمانی که در غار پبده می زیسته ، اجداد بختیاری ها بوده اند. پس دور از انتظار نیست که لالی در دوران های تاریخی مختلف از کانون های زندگی در ایران بوده باشد؛ زیرا، اکنون آثار ارزشمندی از دوره های مختلف زندگی بشر در لالی برجا مانده که نشان دهنده زیست و تمدن در منطقه است. آثار پل های بسته شده بر رودخانه ها، بقایای قلعه های ساخته شده بر فراز کوه ها و دشت ها، نقش برجسته های صخره ها وکوه ها، آثار شهرهای باستانی ایرانشهر، چال شهرو بنوار در شهرستان لالی، وجود بقاع متبرکه امامزادگان مورد احترام مردم، همه از رونق لالی در ادوار گذشته حکایت دارد.
شهرستان لالی با بیش 1400کیلومتر مربع وسعت در شمال استان درکوه پایه های زاگرس جای گرفته است وفاصله آن با مرکز استان 160کیلومتر می باشد از شمال به بخش سردشت دزفول،از جنوب به بخش مرکزی مسجدسلیمان از شرق به شهرستان اندیکا واز غرب به شهرستان گتوند متصل است.
آرپناه واقع در شهرستان لالی در شمال شرقی استان خوزستان است. این مکان با مناظری زیبا و آب و هوای دلپذیر هرساله پذیرای مسافران زیادی از سراسر استان و کشور است. آب آبشارها ی این منطقه از چشمه هایی تامین میشوند که در نزدیکی آبشارها قرار دارند. این آبها با طی مسیری طولانی و پیوستن به آب چشمه تلوک (بی بی ترخان) و آب شور (سور) در پایین دست به رود کارون می ریزند. در طول مسیر چند آسیاب نیز وجود دارد که آسیاب های پلنگ و نهنگ از مشهورترین آنها هستند. مجموعه آرپناه شامل سه گروه آبشار خروشان است که با فاصله کمی از هم قرار گرفته اند و آب آنها در نهایت در یک رودخانه ریخته می شود و مسیر می پیماید.
غار پبده
قدیمی ترین زیستگاه انسان در ایران
غار پبده در نزدیکی شهرستان لالی و در ارتفاع 1900 متر در کوه «انبار سفید» قرار گرفته است و در مسیر جاده ای که به آبشارهای کسده می رسد قرار دارد. گفته می شود طول این غار به بیش از ۱۱۴ متر می رسد و به عنوان قدیمی ترین زیستگاه بشر شناخته می شود.
علت نام گذاری این غار به «پبده» طایفه ای با همین نام بوده که در گذشته در این منطقه زندگی می کردند. قدمت این غار به دوران پیش از تاریخ بر می گردد و در حدود 15 هزار سال پیش است و در این دوران افرادی در این غار زندگی می کردند.
آبشار باباروزبهان
در ۴۰ کیلومتری ضلع شمالی شهرستان لالی از سمت جاده تراز و در آغوش کوهستان های زاگرس مکانی زیارتی وجود دارد که به اعتقاد مردم قدمگاه سلمان فارسی است. در اطراف این مکان مقدس آبشارهای بسیار زیبایی از کوه های اطراف سرازیر می شود که طراوت و زیبایی خاصی به منطقه می بخشد. وجود درختان کلخنگ، بن، بلوط ، انگور و بادام کوهی در کوه های نزدیک آن بدون آنکه انسان در کاشت آن ها دخالت داشته باشد، زیبایی منطقه را دو صد چندان کرده است. آبشار باباروزبهان در دامنه کوه شیرکان قرار گرفته است و برای دسترسی به آنها باید از تنگه ای تنگ و صخره ای عبور کرد.
امامزاده بابا روزبهان شهر لالی
در ۴۰ کیلومتری ضلع شهرستان لالی از سمت جاده تراز(جاده فرمانداری به سمت حتی)در آغوش کوههای زاگرس که به اعتقاد برخی قدمگاه حضرت سلمان فارسی می باشد.در اطراف این بارگاه مقدس آبشارهای بسیار قشنگی از کوههای اطراف سرازیر می شوند ودل انگیزی خاصی به منطقه می دهد.
وجود درختان کلخنک، بن(بنک)بلوط، انار، انگور، بادام کوهی، بدون آنکه بشر در کاشت آن دخالتی داشته باشد وجود داردکوه های سترگ و سربرافراشته که باباروزبهان را درآغوش کشیده اند، زیبایی وجذابیت آن را صد چندان کرده است هر ساله هزاران زائرسواره در میان کوهها و دره ها به عشق امام زاده وطبیعت بکر آن روانه آنجا میشوند.
بنه وار
در 32کیلومتری شرق شهرستان مسیرآن از فلکه امام حسین(ع) به سمت امامزاده شاه ابوالقاسم که در کنار رودخانه تلوک و چشمه بی بی ترخون واقع شده و دژاسد خان شیرکش(دژملکان) در جنوب آن قرار دارد.
مصالح ساختمانی آن سنگهای منطقه مثل لاشه سنگ و در بعضی قسمتها دارای سنگر های دژبانی بقایایی دو مسجد، حمام، ساختمان هیجده(هژدر) آسیاب های آبی، زندان زیر زمینی، شوادان میدان چوگان بازی بوده این شهر تاریخی مربوط به سده های میانی اسلام اتبکان لر بزرگ تا دوره تیموری و صفوی اهمیت داشته وهم اکنون از اتاق های این شهر برای سکونت استفاده می شود و حدود بیست خانوار در این شهر زندگی می کنند.
بنه میر
در 8کیلو متری شمال غربی لالی ومسیر آن از جاده لالی به سردشت و دزفول است. بنه میر یکی از صحراهایی سرسبز و پوشیده از درختان متعدد کنار که بقعه متبرکه سید محمد حنفیه در این منطقهدر شرق دهستان ططرآباد قرار دارد.این امام زاده دارای شمع خانه(باب المراد) سکوی نشیمن ونماز خانه است که همیشه زایران زیادی را رد دامن خود پذیرا است. در منطقه تاریخی بنه میر آثار تاریخی زیادی اعم از دوره صفویه،ایلخانی و…وجود دارد.
در ۵ کیلومتری شهرستان لالی مسیر آن از فلکه امام حسین (ع) به سمت جاده شهرستان اندیکا یکی از مکانهای دیدنی با چشم اندازهای زیبا و پرطرفدار و رودخانه شور از کنار آن می گذرد. روبروی آن دره برکه و امام راده آقا برکه قرار دارد که در تمام فصول پذیرای مهمانان و گردشگران از جای جای ایران است. دلنوازی طبیعت با رویش لاله ها وشقایق های وحشی، ایجاد پارک جنگلی تراکم و تعداد درختان،وجود کارخانه آب معدنی لالی سایه های دل انگیز درختان و همچنین محل مناسبی برای آب تنی وشنا است.
چم شور و دره برکه
در 5کیلومتری شهرستان لالی مسیر آن از فلکه امام حسین(ع)به سمت جاده شهرستان اندیکا یکی از مکانهای دیدنی با چشم اندازهای زیبا و پرطرفدار و رودخانه شور از کنار آن می گذرد. دخانه تلوک در ۲۵ کیلومتری شهرستان اندیکا قرار دارد .روبروی آن دره برکه و امام زاده آقا برکه قرار دارد که در تمام فصول پذیرای مهمانان و گردشگران از جای جای ایران است.
رودخانه تراز
تراز در 7کیلومتری شمال شهرستان لالی یه طرف بخش حتی در مسیر جاده امامزاده باباروزبهان،غارپبده وآرپناه است،یکی از دیدنی ترین تفریحگاه های است که وجود دارد.
وجود رودخانه هرکش و تراز با آب شیرین و گوارا که آب شرب شهرستان را هم تامین می کند باغهای متعدد با درختان انار، زیتون، مرکبات، سدر(کنار)انگور، انجیر، آسیابهای قدیمی وکانالهای سنگی خصوصاً کانال سنگی باغ (کل احمد آقا)زیبایی خاصی به این منطقه داده است.در این منطقه چشمه هایی آب بسیار گوارا وزلال مثل چشمه حقی،چشمه نیستون شاه چشمه رگ تراز….وجود دارد.
به بحث بپیوندید