رامهرمز که بعد از شوش بزرگترین شهر استان خوزستان است با وجود تاریخ ده هزار ساله، جاذبههای تاریخی و گردشگری زیادی دارد. جاذبههای دیدنی کمتر شناخته شدهای که شاید اگر تنها تصویر آنها را ببینید باور نکنید که متعلق به ایران خودمان هستند. سفر به رامهرمز را به نوعی میتوان سفر به قلب تاریخ ایران زمین دانست. چرا که دیدن خانههای افرادی که هزاران سال قبل از ما میزیستند گویی به معنای دیدار با خود آنها خواهد بود. در ادامه شما را با این آثار باستانی به همراه چندین جاذبه گردشگری دیگر از رامهرمز آشنا میکنیم.
در منطقه ماماتین، ۱۰ چشمه قیر طبیعی بهصورت تنورهای نانوایی وجود دارد که با مصالحی از قبیل قلوهسنگ و ملات ساروج، در دو طرف یک مسیل کمآب واقع شدهاند. هنگامی که این چشمهها فوران میکنند، مواد آنها در بستر رودخانه قرار میگیرند. مواد سیاه رنگ چشمهها با آب «رود زرد» ترکیب میشوند و در نهایت پس از کاهش غلظت نفت و قیر، به زمینهای کشاورزی میرسند. همچنین در برخی نقاط رودخانه که عمق به دو متر میرسد و غلظت نفت و قیر کمتر است، ماهیهای زیادی در آب قیرآلود و نفتاندود رودخانه زندگی میکنند.
این چشمههای جوشان سیاه رنگ قیر طبیعی که در جوار رودخانه چشمانداز بسیار زیبایی و بینظیری را به وجود آوردهاند، از جاهای دیدنی رامهرمز هستند و در سال ۱۳۹۰ در فهرست آثار طبیعی ملی ثبت شدهاند. همچنین در نزدیکی چشمههای قیر ماماتین، کورههایی وجود دارد که از دوران قدیم بهجای ماندهاند و هنوز کاملا سالم هستند. این کورهها در دوران گذشته مخصوص تفکیک قیر از آب و املاح بودهاند.
چشمههای قیر ماماتین کجاست؟
چشمههای قیر ماماتین در استان خوزستان، شهرستان رامهرمز، روستای ماماتین قرار دارد. (مشاهده ماماتین روی نقشه)
فاصله چشمههای قیر ماماتین تا رامهرمز: ۲۸ کیلومتر
چشمههای قیر ماماتین تا اهواز: ۱۵۰ کیلومتر
تشکوه رامهرمز
در راستای روستای ماماتین، جاده رامهرمز به ابوالفارس، تپه هایی وجود دارند که در شب، سوزان و شعله ور می باشند که نام آن تشکوه رامهرمز می باشد.این مکان با نام کوه آتشین رامهرمز نیز شناخته می شود.زیبایی های چشمگیر این کوه آتشین هر بازدید کننده و گردشگری را به سمت خود جلب می کند. تش در زبان محلی به معنی آتش است که به خاطر همین شعله ها، آن را تشکوه نامیده اند. این کوه از گذشته های دور تا به امروز به صورتش بانه روزی در حال سوختن است.طبق نظر کارزشناسان زمین شناسی دلیل شعله ور شدن این کوه،گوگرد موجود در زمین و متصاعد شدن گاز طبیعی از اعماق به سطح زمین می باشد.
امامزاده سیدحسین زاهدون
در شرق شهرستان در کیلومتر 5 جاده رامهرمز روستای دهیور قرار دارد که امازاده سید حسین زاهدون در آن واقع شده است. معماری گنبد این امام زاده به دوره سلجوقی و تیموری بر میگردد. این بقعه متبرکب گنبدی مخروطی و با گچ بری های خاص و منحصر به فردش در کنار رودخانه الله قرار دارد. این رودخانه تمامی مزارعی که در مسیر خود را زیر آب برده اما در نزدیکی امازاده که می رسد به طرز طبیعی و شگغت آوری انحراف پیدا می کند و در برابر این امام زاده تعظیم می کند. این امام زاده در فهرست آثار ملی کور به ثبت رسیده است.
دژ گلی
دژگلی که محلی های آن منطقه به آن کله قوچی می گویند یکی دیگر از جاهای دیدنی رامهرمز می باشد. این مکان در بالای تپه های دوهوک قرار گرفته است . دژگلی شبیه مجسمه ابوالهول مصر است و گویی تکاک منطقه را زیر نظر گرفته است.هرچند این ساختار طبیعی است؛ اما بزرگی و کمال آن نگاه هر بیننده ای را جلب می کند.
آبشار توف نمکی
آبشار توف نمکی، یکی دیگز از جاذبه های طبیعی شهرستان رامهرمز است. در امتداد یک جاده مال رو که از منطقه کمپ رامهرمز شروع می شود به سمت کوههای ابوالفارس « باب الفارس » در فاصله تقریباً ۱۵ کیلومتری رامهرمز آبشاری زیبا که محیط بالا دست آن را درختان انجیر و پیچک پوشاندهاند به نام توف انجیر خودنمائی می کند . آب دریاچه بزرگ این آبشار که به طول ۶۰ متر و عرض ۲۰ متر است بسیار شور است و ماهی های شورآبی به وفور در آن یافت می شود ، در کنار این آبشار یک چشمه ی کوچک گوگردی وجود دارد . راه دوم دستیابی به این آبشار و دریاچه اش از مسیر روستای نمره ۹ ابوالفارس است
قلعه دا و دختر
قلعه دا و دختر(مادر و دختر)، از آثار گرانبهای فرهنگی- تاریخی استان خوزستان است كه به دوران ساسانیان تعلق دارد. این قلعه كه در ۳ كیلومتری شمال شهر فعلی رامهرمز بر روی كوه های مرتفع گلچین مشرف بر شهر و دشت رامهرمز رخ نمایی می كند، بقایای بنایی دژ مانند و به نسبت عظیمی است كه از روزگاران پیشین مردم آن را به نام قلعه «دا و دور» می خواندند.
آبشار سرگچ
وقتی که از شهرستان رامهرمز به سمت دهستان رود زرد حرکت میکنیم نرسیده به روستای دشت دنا که همگی از طایفه ترک هستند به منطقه سرگچ در سمت چپ جاده خواهیم رسید. و پشت منازل سنگی عشایری که در این منطقه ساکن هستند به آبشاری خواهیم رسید.
اين آبشار به بلنداي ۸ متر در شمال غربي رامهرمز و فاصله ۶ كيلومتري از اين شهر واقع است و آب آن محيطي سرسبز در كوههاي گچي اطراف آن به وجود آورده است.
آبشار ابوالفارس
آبشار ابوالفارس در موقعیت جغرافیایی N312150 E495144 در استان خوزستان واقع است. این آبشار در رشته کوه های زاگرس در شمال رامهرمز در منطقه زیبا و کوهستانی ابوالفارس در روستای دوگچه واقع است. فاصله این آبشار تا رامهرمز ۳۰ کیلومتر است و محیط سنگی آن پوشیده از فسیل های جانوری و گیاهی است. این آبشار یکی از بزرگ ترین آبشارهای کشور است. ارتفاع آن تقریباً ۱۲ متر و پهنای حجم ریزش آب آن تقریباً ۲ متر است و در قسمت پایین آبشار و محل ریزش آب به سطح زمین یک حوضچه سنگی بسیار جالبی پدید آمده است که محل زندگی آبزیان می باشد. با توجه به خشکی کوه های زاگرس در منطقه خوزستان، وجود چنین آبشاری توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند. آب اين آبشار از چشمه هاي كوه هاي ابوالفارس سرچشمه مي گيرد و در نهايت به رودخانه مارون اين شهرستان سرازير مي شود. در كنار آبشار ابوالفارس تنوع زيستي گياهي متعددي هم چون درختان كنار و خر زهره به چشم مي خورد. هم چنين اين آبشار نقطه بكري به شمار مي رود كه با وجود كوهستان زيباي اطراف با اشكال مختلف طبيعي و جاذبه هاي فوق العاده مي توان با ايجاد امكانات آن جا را به نقطه بكر گردشگري در خوزستان تبديل كرد. جاده دسترسي به آن تا حدودي ناهموار بوده و فاقد هر گونه امكانات گردشگري است.
این آبشار به بلندای 8 متر در شمال غربی رامهرمز و فاصله 6 کیلومتری از این شهر واقع است و آب آن محیطی سرسبز در کوههای گچی اطراف آن به وجود آورده است. در مسیر این آبشار 3 غار وجود دارد. این آبشار در مسیر خود نی زارها و لغوم زارهای زیادی را تا منطقه سورخانمی « Sur- e- KHanomi» به وجود آورده است که متأسفانه برداشت آب توسط امور عشایر از بالا دست این آبشار موجب تضعیف آن شده است . به دلیل نزدیکی آن به رامهرمز می تواند محیطی مناسب برای جذب گردشگر باشد.
عمارت صمیمی
عمارت صمیمی (باغ صمیمی) یا باغ امیر سپهدار از باغهای سکونتی _حکومتی دوره قاجار است که به عنوان حاکم نشین شهرستان رامهرمز استفاده میشد، و متاًثر از باغهای فرنگی ساخته شده است. این باغ شامل عمارت اندرونی است. عمارت به عنوان فضای ورودی بوده و در بیشتر موارد محل استقرار و سکونت نگهبانان و سایر کارکنان خدماتی صاحب باغ و مهمانانش بوده است. عمارت اندرونی که همان کوشک میانی میباشد در دو اشکوب همکف و زیر زمین بنا شده است و محل کارهای حکومتی و دفتر ی بود، در دوران پهلوی این کوشک محل زندگی صاحب وقت باغ اختصاص داشت.
آبشار نوران
این آبشار که از چشمه ای در حوالی روستای سرتنگ رامهرمز سرچشمه می گیرد به بلندای ۱۲ متر و عرض ۴ متر می باشد ، آب آن شیرین و در رشته کوه های زاگرس در شمال رامهرمز در منطقه ای زیبا و کوهستانی به نام ابوالفارس در روستای نوران که از بزرگترین تولید کنندگان نفت و گاز کشور واقع است ، فاصله آن تا رامهرمز ۶۰ کیلومتر است و محیط سنگی آبشار پوشیده از فسیل های جانوری و گیاهی است. بیشک توف نوران یکی از بزرگترین آبشارهای کشور است با توجه به خشکی کوه های زاگرس در منطقه خوزستان وجود و وفور چنین آبی توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند. در کنار آبشار نوران یا گدارپهن چند گور دخمه بسیار قدیمی در ارتفاع کوه نیز وجود دارد. طبیعت فوق العاده ۱ساعت پیاده روی از بین درختان و از عرض رودخانه و حوضچه های از آب که عمق بسیار زیادی دارند و شنا در ان ممنوع است.
به بحث بپیوندید