آثار باستانی بی نظیر و درخشش تاریخ ۷ هزار ساله شوشتر، این شهر رو به یک موزه ی تاریخی بزرگ برای علاقه مندان به تاریخ و باستان شناسی تبدیل کرده .این کهن شهر جذاب، علاوه بر جاذبه های گردشگری حیرت انگیز، به مسافران امکان اقامت و رزرو هتل در منحصر به فردترین اقامتگاه های سنتی خوزستان را میده، تا سفری پر از تجربه های فراموش نشدنی برای میهمان هاش بسازه.
پل بند قیصر
پل بند قیصر یا شادروان یکی از قدیمیترین پلهای خوزستان محسوب میشه که در میراث جهانی یونسکو هم به ثبت رسیده . پل بند شادُروان یا همان بند قیصر از بناهای با ارزش به جا مانده از حکومت ساسانیانه و نقش مهمی در مجموعه با شکوه سازه های آبی شوشتر ایفا میکنه. گفته شده شاپور اول، دومین پادشاه ساسانی، دستور ساخت این پل بند رو داد و بعد از شکست رومی ها، امپراتورشان والریانوس را دستگیر و مجبور به ساخت بند شادروان کرد. لازم به ذکره مهارت رومی ها در ساخت پل های ارتباطی زبانزد مردم اون زمان بوده.
بند ماهی بازان یا بند خدا آفرین
بند ماهی بازان یا بند خدا آفرین، یک بند طبیعی در مسیر رودخانه گرگر هست که احتمالاً در زمان حفر رودخانه اونو در نظر گرفتن. (رودخانه گرگر ساخته دست انسانه.) این بند از یک رشته سنگ یکپارچه تشکیل شده و در وسط آن سه دیوار ساخته شده از مصالح وجود داره که مجرای گذر آبه. پیشینه این پل مثل بناهای دیگه آبی تاریخی شوشتر، مربوط به دوره ساسانیانه.
بند ماهی بازاندر واقع برای بالا آوردن فشار و بالا نگهداشتن سطح آب بوده و یک رشته سنگ وسط دره مصنوعی روطوری مرمت کردن که هر جا یک حفره یا سنگ غیر مقاومی بوده اونو میگرفته و به صخره و دیوار مقاومی در برابر فشار آب تبدیل میکرده. بالای اون دیواره هایی برای جلوگیری از آب ساخته بودند که حالا دو قسمت این دیوارها باقی مونده، یک قسمت تقریباً در منتهی الیه بازوی شرقی رودخانه هست که ترکیبی از دو قطعه موازی به ارتفاع یک و نیم متر هستند و قسمت دیگه تقریباً وسط بند قرار گرفته و مرکب از سه دیوار موازیه که بستر رودخانه رو به صورت عمودی قطع می کنن و سه مجرای آب اونها رو از هم جدا میکنه، ارتفاع تقریبی دیوارها کمابیش بین دو تا چهار متر هست.
نقش های ایجاد شده توسط آب بر روی تخته سنگ در جلگه خوزستان بی سابقه نیست و نمونه های شبیه به اونو میتونین توی بند بهمن دشت بزرگ بلوک عقیلی هم ببینین. در طول سد آبراهه هایی که معلوم است جای دریچه و محل ریزش آب سد به قسمت سفلا بود. سبک معماری سد شبیه سدهای ساسانیه که شبیه بیشتر سدهای منطقه هم برای نگهداری آب و هم برای عبور و مرور استفاده میشده . از طرف دیگه میتونستن ازسد برای نقطه اتصال به شهر یا مناطق دیگه استفاده کنن.
بند ماهی بازان درکنار پانزده اثر تاریخی دیگه شوشتر توی نشست سالانه کمیته میراث جهانی یونسکو در تاریخ ۲۶ ژوئن ۲۰۰۹ (۵ تیرماه ۱۳۸۸) در شهر سویل اسپانیا، با اسم نظام آبی تاریخی شوشتر به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو با شماره ۱۳۱۵ ثبت شد.
سازه های آبی(آسیاب های آبی شوشتر)
سازه های آبی شوشتر ، به عنوان بزرگترین و شناخته شده ترین اثر تاریخی این این شهر ، به عنوان نماد اصلی گردشگری شهر شوشتر شناخته می شه . جالبه بدونین سازه های آبی شوشتر که نمادی از نظم و پیوند حساب شده میان پل ها، آسیاب ها، بندها، آبشار ها و تونل های بزرگه، از جانب سازمان جهانی یونسکو لقب «شاهکار نبوغ و خلاقیت» رو گرفته . به طوری که همه مهندسین آب و باستان شناس ها معتقدن نمونه این سازه های آبیو هیچ کجای دنیا پیدا نمیکنین. این مجموعه که هزاران سال تامین کننده آب منطقه بوده ، در دوره هخامنشیان درست شده و در دوره ساسانی به اوج خودش رسیده.
خانه مرعشی
نمای خانه تاریخی مرعشی به تنهایی نمودی از معماری دوره قاجاره . همونطور که از اسم این عمارت هم پیداست، این خانه متعلق به شخصی به نام «سید محمد حسن مرعشی» بوده که امروز به عنوان پایگاه میراث جهانی سازه های آبی مورد استفاده قرار می گیره.
خانه مستوفی
شوشتر بخاطر پیشینه تاریخی که داره، شامل خانه های تاریخی زیادیه که حالا به نادی از شهر شوشتر تبدیل شدن. یکی از این مکان های تاریخی که قبلا و در زمان پادشاهی مظفرالدین شاه متعلق به «محمد علی مستوفی» بوده ، خانه مستوفیه. امروز خانه مستوفی به عنوان اداره میراث فرهنگی شوشتر مورد استفاده قرار می گیره. این عمارت تاریخی شامل چند بخش دیدنیه که بازدید از هر کدوم از این بخش ها خالی از لطف نیست . سک بخش از این خانه به رستوران سنتی، بخشی به موزه و یک قسمت هم به عکاسخانه و مرکز صنایع دستی تبدیل شده.
آرامگاه یعقوب لیث صفاری
آرامگاه یعقوب لیس به عنوان یک مکان زیارتی در فاصله 10 کیلومتری شهر شوشتر قرار گرفته . یعقوب لیث صفاری کسی بود که با اعلام زبان پارسی دری بهعنوان زبان رسمی کشور، مانع فراموشی زبان شیرین فارسی شد. سازه اصلی بنای بقعه از خشت خام بوده و نقش های برجسته، ملات گچ و خاک هم در ساخت اون استفاده شدن.
پل شادروان
قدمت دمت پل شادروان که البته به اسم بند قیصر هم مشهوره به دوره ساسانیان برمیگرده. این پل ۳۳ دهنه داشته که فقط ۵۰ درصد اون قابل بازسازی بوده. در ابتدا از پل شادروان برای برگرداندن آب کارون به مزارع استفاده میشد. این پل در ۳۰۰ متری جنوب بند میزان، روی شاخه اصلی رود کارون (شطیط) احداث شده و امروزه بقایای اون در نزدیکی پل آزادگان قابل مشاهده ست.
خانه امین زاده شوشتر
خانه این زاده یا لاله زاری منزلی سنتی ، مربوز به دوره قاجاره . این خونه اول توسط شخصی به اسم امین زاده درست شد . بعدها آقای لالهه زاری این منزلو از امین زاده شوشتری خرید که بعدها این خونه به خانه لاله زاری هم شناخته میشد.
روی سر در ورودی بنا آجرکاریهای زیبایی شده که نمادی از موقعیت اجتماعی صاحبخانه و نشان از ذوق و سلیقه معمار داره. در دو طرف ورودی دو سکو قرار گرفته که به آنها خواجه نشین میگن. تزئینات داخل بنا ازنوع آجرکاری، گچبری مشبک و حجاری بر روی پیشانی ورودیها، ایوانها در ضلع جنوبی، شبه ستونهای آجری تزئینی در اطراف ورودیها در دو ضلع شرقی و غربی و ایوانها و ورودیهایی که بعداً بسته شد، قرار دارن.
باغ خان شوشتر
باغ خان شوشتر یکی دیگه از بناهای تارییخی این شهره که قدمتش به دوره قاجار برمیگرده. این باغ پر از درخت های مختلفه که توی فصل بهار نمای خیلی قشنگی به این باغ میدن.
چهارطاقی شوشتر
چهارطاقی شوشتر یکی دیگه از جاذبه های گردشگری و تاریخی شوشتر به شناخته میشه که متشکل از یک سقف گنبدی شکله که روی چهار پایه بنا شده. این اثر تاریخی در زمان حکومت قاجار و بهعنوان مسجد و نمازخانه برای عبادت آسیابانان استفاده میشده اما در گذشته برای حفظ و نگهداری از آتش مقدس پیروان دین زرتشت از چهارطاقی استفاده میشد.
تنگ عقیلی
تنگ عقیلی در استان خوزستان و شمال شهرستان شوشتره که حدفاصل شوشتر و دشت بزرگ قرار داره. تنگ عقیلی راه ارتباطی قدیمی بین روستاهای بخش عقیلی و شهرستان شوشتر بوده. تنگ به معنای جای باریک و کمعرض است و احتمالاً این نام را به دلیل کمعرض بودن راههایش بر آن گذاشتند. تنگ عقیلی در واقع درهای است که رود کارون از اون میگذره .
. درختان این منطقه شامل گز، بید، کنار، کهور، انجیر و … میشن. گردشگران با قایق از رودخانه یا با خودرو از جادۀ کوه فدلک میتوانند به تنگ عقیلی سفر کنند. سمت چپ تنگ عقیل، یک رودخانه و سمت راست تنگ هم کوه قرار داره.
بند میزان
یکی دیگه از بخشهای مهم سازههای آبی باستانی شوشتر ، بنده میزانه که ساخت اون به دوره ساسانی برمیگرده. این بخش در کنار بخشهای دیگه مجموعه، مسئول آبیاری ۴۰هزار هکتار دشت میان آب شوشتر بوده. بند میزان، آب کارون رو فی ما بین رودهای شطیط و گرگر تقسیم میکنه..
نهرداریون
گرگر بزرگترین شاخه دستکَند از رود کارونه که در بند میزان از رود جدا میشه و دوباره در روستای بندقیر به کارون برمیگرده. این شاخه به همراه نهر داریون دومین نهر بزرگ ساخته دست انسان بعد از گرگره. «داریون» برگرفته از نام داریوشه که درواقع سازنده این مجموعه ست.
پل بند دختر
پل بند دختر آبهای کارون را در پشت خود ذخیره میکرد تا با بالا اومدن سطح آب، دو تونل در دو طرف رود پر از آب بشن. علت نام گذاری این بنا به اسم پل بند دختر اینه که قلعه ای به نام بند دختر توی آخرین تنگه کوهستانی که رود کارون از اون میگذره قرار داره.
به بحث بپیوندید